Koreczki śledziowe
Koreczki śledziowe Przygotuj filety śledziowe: dokładnie je umyj (jeśli są zbyt słone, krótko wymocz), potem osusz. Na każdym połóż pasek papryki (szerokości fileta). Zroluj, a następnie zepnij wykałaczkami.
Przygotowane koreczki ułóż na wąskim półmisku lub okrągłym talerzu. Udekoruj liśćmi sałaty.
Teraz przygotuj sos: majonez dokładnie wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na mniej więcej 10 min. w chłodne miejsce, by sos nabrał smaku.
Schłodzony sos przełóż na półmisek, wlej go w "miseczkę" z liścia sałaty albo podaj go osobno, w sosjerce.
Do sosu majonezowego możesz też dodać trochę posiekanych ziół, na przykład szczypiorku lub lubczyku.
Kategoria: Śledź, Autor: gibos,
dodano: [2006-05-25 23:33:17]
0.00
Zaloguj się aby zagłosować.
Składniki:
Brak większych obrazków.
8 filetów śledziowych (matiasy),
3 strąki marynowanej papryki,
słoik majonezu niskotłuszczowego,
2 łyżki sparzonego zmielonego szpinaku,
kilka liści sałaty,
sok z cytryny,
cukier,
sól.
Inne z tej kategorii,
Wyślij znajomemu,
Zaproponuj własny
Komentarze
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze.
*** Osprzęt Wędkarski ***